Банки знижують ставки за кредитами та депозитами – огляд НБУ

Банки знижують ставки за кредитами та депозитами – огляд НБУ

Упродовж II квартал 2024 року тривав низхідний тренд процентних ставок. Слідом за обліковою ставкою банки знижували ставки за кредитами та депозитами. Про це йдеться в огляді банківського сектору НБУ (II квартал 2024 року).
Ставки за новими гривневими кредитами підприємствам знизилися ще на 1,4 в. п., до 15,2% річних.
"Такий рівень відповідає показникам кінця "довоєнного" 2019 року", – йдеться в огляді.

За новими кредитами фізичним особам ставка впродовж ІІ кварталу коливалася дещо вище рівня попереднього кварталу – близько 28% річних
Як зазначається в огляді, НБУ знижував облікову ставку двічі – у квітні та червні – сукупно на 1.5 в. п., до 13,0% річних. У відповідь на це зниження ставок за коштами населення дещо пришвидшилося. За новими залученнями гривневих вкладів (включно з коштами на вимогу) ставка знизилася на 0,7 в. п., до 10,2% річних.
За річними депозитами фізичних осіб за показником UIRD ставка знизилася співмірно до 13,3% річних. Уже впродовж трьох кварталів спред між депозитними ставками різних строків залишається незначним, додали в НБУ.
Вартість строкових депозитів у доларах за останній рік зросла на близько 0,5 в. п.
Нагадаємо, середні відсоткові ставки банків за новими депозитами у гривні для населення у липні 2024 року становили 10,7% річних, що на 0,1 в.п. нижче, ніж місяць тому.
За даними НБУ, середні відсоткові ставки за новими кредитами банків для населення у національній валюті становили 34,0% річних. Ставки впали на 0,2 в.п.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.