Російські удари по Україні подвоїли ціни на електроенергію в ЄС – FT

Російські удари по Україні подвоїли ціни на електроенергію в ЄС – FT

Російські удари по українській інфраструктурі спричинили подвоєння цін на електроенергію цього літа в південно-східній Європі, підкреслюючи вразливість енергетичних ринків Європейського Союзу. Про це пише Financail Times.
Як повідомляється, прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс закликав Брюссель терміново впоратися з "тривалою кризою" потужностей, яка призвела до такого екстремального рівня цін.
У листі до Європейської Комісії Міцотакіс зазначив, що ціни на електроенергію зросли в серпні з 60 євро за МВт-год до 130 євро за МВт-год.
Він закликав президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн використати свій другий п'ятирічний термін на цій посаді, щоб "взяти на себе завдання просування більшої кількості міжкордонних потужностей", аби уникнути таких стрибків у майбутньому.

Фактори зростання цін у Греції, Угорщині та Румунії включають спекотну погоду, перебої з виробництвом електроенергії та низьку кількість опадів, через які водосховища, що живлять гідроелектростанції, висохли.
Але Міцотакіс сказав, що ключовим фактором також були атаки Росії на енергомережу України. Раніше Київ був нетто-експортером електроенергії, але цього року почав імпортувати значні обсяги електроенергії у своїх сусідів із ЄС.
Після потужних російських бомбардувань у першій половині 2024 року Україна збільшила імпорт електроенергії майже в шість разів порівняно з 2023 роком, свідчать дані ExPro Electricity.
"Це ще одна ціна, яку руйнівна війна Росії завдає нашим економікам", – зазначив Міцотакіс.

Міцотакіс також попросив покращити нагляд за ринком електроенергії, який він назвав "незрозумілою чорною скринькою – навіть для експертів".

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.