Українці зможуть отримати кредит на електроустановки на пільгових умовах

Українці зможуть отримати кредит на електроустановки на пільгових умовах

Просто зараз Україна перебуває в умовах сильного дефіциту електроенергії через ворожі обстріли енергетичних обʼєктів. Разом з тим через зростаючий попит стрімко ростуть ціни на джерела безперебійного та автономного живлення — від павербанків до сонячних панелей. Тому уряд пропонує запровадити програму пільгових кредитів для населення на сонячні панелі й інші домашні електроустановки. Давайте разом розберемося, що це за програма.
Ще на початку червня Кабмін затвердив «Порядок надання фінансової підтримки фізичним особам, які встановлюють генеруючі установки з альтернативних джерел енергії». У документі поміж іншим вказано, що підтримку зможуть отримати українці, які встановлять установки, що виробляють 1-10 кВт на годину. Крім того, можливо буде отримати до 150 млн грн на будівництво мініелектростанцій, які працюють на біопаливі, а також систем високоманеврових електростанцій, систем накопичення енергії тощо.
Втім, поки що немає чіткої інформації з приводу того, на яких умовах будуть видаватися ці кредити і чи вплине наявність прострочення за кредитом на можливості участь у програмі. Тому варто слідкувати за оновленнями інформації у цьому питанні.
Наразі подібні рішення є справді актуальними для населення. Просто зараз в багатьох регіонах України світло відсутнє по 12-14 годин на добу, від чого страждає як бізнес, так і приватні особи, яким складно планувати власну роботу та звичайне побутове життя в умовах регулярних планових чи аварійних відключень. Можливість придбати генеруючі установки на пільгових умовах дійсно може стати важливим кроком для боротьби з дефіцитом електроенергії, розвантажити загальноукраїнську систему генерації та розподілення. Ба більше, в перспективі в Україні можуть реалізувати програми продажу надлишкової енергії державі. Тобто громадянин фактично отримує електроенергію безкоштовно (не враховуючи початкові витрати та обслуговування власної системи), а надлишок може продавати державі й отримувати додаткові кошти.
Звісно, на реалізацію подібних програм потрібен час та відповідні ініціативи. Але той факт, що Кабмін вже працює у цьому напрямку, свідчить про позитивні зміни вже в осяжному майбутньому. Особливо актуальною програма кредитування на електроустановки буде для жителів приватних будинків, які мають змогу встановити все необхідне обладнання на власній території.
Олег Малютін, автор розділу Курс Finance

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.