Хунта Нігера дозволила Малі та Буркіна-Фасо ввести війська в країну

Хунта Нігера дозволила Малі та Буркіна-Фасо ввести війська в країну

Військова хунта Нігеру дозволила збройним силам Малі та Буркіна-Фасо вступати на територію країни у разі збройного конфлікту, що може свідчити про те, що хунта планує продовжувати опір регіональному тиску. Про це з посиланням на Reuters.
Західноафриканський блок ECOWAS намагається вести переговори з лідерами перевороту, але попередив, що готовий відправити війська до Нігеру для відновлення конституційного порядку, якщо дипломатичні зусилля не принесуть успіху.
Будь-яка ескалація ризикує ще більше дестабілізувати регіон, охоплений повстаннями, оскільки сусіди Нігеру – Малі та Буркіна-Фасо, очолювані хунтою, заявили, що підтримають Нігер у будь-якому конфлікті з ECOWAS.
У четвер, 24 серпня, міністри закордонних справ трьох союзників заявили, що зустрілися для обговорення посилення співробітництва у галузі безпеки та інших спільних питань.

У заяві сказано, що міністри привітали підписання лідером хунти Нігеру генералом Абдурахаманом Тіані двох наказів, які "уповноважують сили оборони та безпеки Буркіна-Фасо та Малі вступити на територію Нігера у разі нападу".
"Міністри Буркіна-Фасо та Малі підтвердили свою відмову від збройної інтервенції проти народу Нігеру, який розглядатиметься як оголошення війни", – йдеться у заяві.
Раніше повідомлялося, що країни ECOWAS засудили дії бунтівників та висунули вимоги відновити конституційний порядок у Нігері та відпустити президента Мохаммеда Базума.
ECOWAS заявив, що домовився про День Д — день початку можливої військової операції з відновлення демократії в Нігері, якщо дипломатичні зусилля проваляться. Нова влада Нігера, у свою чергу, закрила в країні повітряний простір, а також пригрозила вбити президента Базума у разі вторгнення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.