Кава може зробити бетон на 30% міцнішим – вчені
Команда дослідників із Мельбурнського королівського технологічного університету (RMIT) виявила, що кавова гуща може бути використана як замінник кремнезему під час виробництва бетону. В правильних пропорціях вона дає значно міцніший хімічний зв’язок, ніж один лише пісок.
Кавову гущу не можна просто змішати зі звичайним бетоном, оскільки вона не буде зв’язуватися з іншими матеріалами через свій органічний вміст. Для того, щоб вона стала більш сумісною, вчені нагрівали її до високих температур і додавали в бетонну суміш.
Науковці виявили, що 350°C є ідеальною температурою, яка забезпечує 29,3% підвищення міцності матеріалу. Ці висновки команда опублікувала в журналі Journal of Cleaner Production.
Такий підхід має також позитивні наслідки для екології, адже використання кавової гущі дозволить зменшити викиди парникових газів.
"Утилізація органічних відходів є екологічною проблемою, оскільки при цьому виділяється велика кількість парникових газів, включаючи метан і вуглекислий газ, які сприяють зміні клімату", – зауважили автори дослідження.
Як відомо, в Австралії щороку збирається 75 млн кг використаної кавової гущі, більша частина якої потрапляє на звалища.