СБУ викрила схему ухилення від мобілізації на понад 40 млн гривень

СБУ викрила схему ухилення від мобілізації на понад 40 млн гривень

Правоохоронці викрили організовану злочинну групу, яка допомагала військовозобов’язаним уникати призову. Про це йдеться в повідомленнях СБУ та Офісу генпрокурора.
"За даними слідства, киянин організував схему ухилення чоловіків від призову та подальше звільнення з військової служби на підставі фіктивних документів. Для цього він залучив ще 13 спільників, у тому числі військовослужбовців", – йдеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

У результаті комплексних заходів у Київській та Харківській областях було затримано 14 зловмисників, причетних до оборудок.
Під час обшуків у них вилучено понад 1 тисячу меддовідок та бланків військово-облікових документів, які призначалися для чоловіків, що намагалися уникнути військової служби.

Крім того вилучено 250 підроблених печаток і штампів, а також гроші, ймовірно одержані злочинним шляхом.
За матеріалами справи, фігуранти допомагали ухилянтам втекти від призову на підставі фальшивих документів військово-лікарських комісій.
Для цього учасники злочинної групи облаштували у власних оселях підпільні типографії, де виготовляли підроблені довідки ВЛК щодо непридатності до служби за станом здоров’я.
Готові фальшивки зловмисники подавали до ТЦК для зняття ухилянтів з військового обліку.
Вартість таких "послуг" становила від 8 до 12 тисяч доларів із одного клієнта. За наявними даними, таким чином фігуранти "заробили" понад 40 млн у гривневому еквіваленті.
Для пошуку потенційних учасників схеми ділки використовували особисті зв’язки, зокрема серед чинних військових, які намагалися незаконно комісуватися зі служби.
Залежно від скоєних правопорушень 14-м затриманим повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, зловживанні впливом та ухиленні від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом, вчиненому в умовах воєнного стану. Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи, зазначають прокурори.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.