Суд ЄС відхилив позов щодо заборони на юридичні послуги для російських компаній

Суд ЄС відхилив позов щодо заборони на юридичні послуги для російських компаній

Суд Європейського Союзу відхилив позов бельгійських колегій адвокатів, які оскаржували запроваджену у 2022 році в результаті санкцій заборону на надання юридичних послуг компаніям і державним установам з Росії. Про це йдеться у заяві Суду.
У 2022 році у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії проти України ЄС ухвалив низку обмежувальних заходів, серед яких – заборона на надання юридичних консультаційних послуг.
Низка бельгійських адвокатських асоціацій подали позов до Суду Євросоюзу загальної юрисдикції з вимогою скасувати цю заборону.
Стверджувалось, що вона "порушує основоположні права, що гарантують доступ до юридичної консультації адвоката, професійну таємницю та обов'язок незалежності адвокатів, цінності верховенства права, а також принципи пропорційності та правової визначеності".

Суд ЄС відхилив позов, зазначивши, що заборона на надання юридичних консультаційних послуг російському уряду або юридичним особам з Росії не поширена на судові процеси, а також не стосується фізичних осіб.
"На думку Суду, оскаржувана заборона, розмежована положеннями про винятки та виключення, справді переслідує цілі загального інтересу, не завдаючи шкоди самій суті фундаментальної ролі адвокатів у демократичному суспільстві", – йдеться в повідомленні.

Минулого місяця, нагадаємо, Суд ЄС відмовив російським олігархам Геннадію Тимченку та його дружині Єлені, Михаїлу Фрідману, Петру Авену та Герману Хану у скасуванні європейських санкцій проти них.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.