Кабмін скасував заборону використання кондиціонерів у держустановах

Кабмін скасував заборону використання кондиціонерів у держустановах

Кабінет міністрів України скасував з 30 вересня рекомендацію органам державної влади та державним підприємствам припинити використання кондиціонерів повітря, зовнішнього освітлення будівель та прилеглої території.
Про це говорить розпорядження від 26 вересня 2024 р. № 910-р.
Розпорядженням кінцева дата цих рекомендацій перенесена з 31 грудня на 30 вересня 2024 року.
Також скасована рекомендація органам місцевого самоврядування обмежити освітлення вулично-дорожньої мережі та парків.
Рішення уряду
Уряд ухвалив рекомендацію щодо заборони кондиціонерів в державних установах та освітлення вулиць розпорядженням від 7 червня 2024 року №510-р.
Тоді в енергосистемі Україні спостерігався значний дефіцит електроенергії після атак російської армії на енергосистему. Влітку приблизно до 20 липня під час найбільшої спеки в Україні застосовувалися багатогодинні відключення світла.
Втім після виходу блоків АЕС з ремонту та похолодання відключення стали меншими, а зараз зовсім не застовуються.
Прогноз на осінь та зиму
Українські чиновники прогнозують, що до кінця жовтня, а то й до початку листопада проблем з енергопостачанням не буде. За оптимістичного сценарію, який в уряді поки що розглядається як базовий, нинішню зиму вдасться пройти як і минулу – практично без відключень світла. Вони можуть бути лише у дні сильних морозів – понад 10 градусів.
Національний банк залишив незмінною оцінку дефіциту електроенергії в Україні у 2024 році на рівні 7%. Як зазначив голова НБУ Андрій Пишний, по факту рівень дефіциту навіть дещо кращий, але залишається ризик на осінь і можливого поновлення відповідних атак.
За даними МВФ, масштабні атаки на український енергетичний сектор наприкінці березня – в травні серйозно пошкодили або знищили близько половини потужностей, що генерують понад 9 ГВт. Загалом обсяг зруйнованої потужності оцінюється у більш ніж 80% для ТЕС та понад 40% для ГЕС.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.