У НБУ порахували, як підвищення податків вплине на ціни в Україні

У НБУ порахували, як підвищення податків вплине на ціни в Україні

Заплановане в Україні підвищення податків матиме майже нульовий вплив на інфляцію. Збільшення податків з громадян компенсується видатками з бюджету.
Про це сказав заступник сказав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв’ю Центру економічної стратегії.
Ніколайчук зазначив, що НБУ фактично робив таку оцінку і вона була відображена в липневому "Інфляційному звіті". В ньому зазначали, що можуть бути додаткові ефекти на інфляцію у випадку підвищення ставок на окремі податки, наприклад, на ПДВ.
"Водночас в тому пакеті який був пішов у парламент, ми робимо висновок, що більшість податкових ініціатив матимуть переважно близькій до нейтрального вплив на ціни", – сказав він.

За його словами, це пояснюється тим, що через підвищення оподаткування доходів додаткові бюджетні ресурси повертатимуться в економіку, відповідно не створюючи значного додаткового тиску на попит та ціни.
Підвищення податків
Нагадаємо, Верховна Рада схвалила проєкт змін до Податкового кодексу в першому читанні. Планується, що після ухвалення в цілому податки підвищать з 1 жовтня.
Проєкт закону в цілому дасть додатковий ресурс державному бюджету у 2024 році на 58 млрд гривень та 137 млрд гривень у 2025 році, здебільшого за рахунок підвищення військового збору з громадян.
Зокрема, пропонується:
Підвищення військового збору з усіх доходів громадян з 1,5% до 5%. Встановлення військового збору для ФОП – платників єдиного податку І, ІІ та IV групи на рівні 10% розміру мінімальної зарплати (тобто 800 гривень на місяць). Встановлення військового збору у розмірі 1% від доходу платників єдиного податку ІІІ групи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.