США можуть запровадити санкції проти впливового грузинського політика-олігарха

США можуть запровадити санкції проти впливового грузинського політика-олігарха

Сполучені Штати готують санкції проти колишнього прем’єр-міністра Грузії Бідзіни Іванішвілі через зростання стурбованості щодо його ролі в поглибленні зв’язків з Росією та відверненні країни від її демократичного шляху, повідомили два джерела в уряді США, які говорили на умовах анонімності.
Посадовці США кажуть, що дії Іванішвілі йдуть на користь інтересам Росії та підривають прагнення Грузії приєднатися до Європейського Союзу та НАТО.
"У нас є інформація, що Іванішвілі розвивав відносини з російськими олігархами, щоб Росія отримала кращий доступ до грузинського ринку. Насправді він робив певні дії за вказівкою російських спецслужб", – сказав Грузинській службі "Голосу Америки" високопосадовець США на умовах анонімності, враховуючи делікатність обговорення санкцій.

68-річний Іванішвілі, мільярдер, який заробив свої статки у Росії в 1990-х роках, залишається дуже впливовою фігурою в Грузії, попри те, що він пішов з політики в 2013 році. Він живе в палаці з видом на столицю Грузії Тбілісі та рідко з’являється на публіці. Його екстравагантний спосіб життя, зокрема акваріум з акулами в його палаці, зоопарк у його рідному місті та любов до дерев, принесли йому прізвисько "грузинський Джеймс Бонд" та привернули увагу міжнародних ЗМІ.
Політична партія "Грузинська мрія", яку заснував Іванішвілі, перебуває при владі в країні з 2012 року, і деякі оглядачі кажуть, що він продовжує приймати ключові політичні рішення з-за лаштунків.
За словами Георгія Гахарії, колишнього члена "Грузинської мрії", який обіймав посаду прем’єр-міністра Грузії з вересня 2019 року до лютого 2021 року, коли він пішов в опозицію, Іванішвілі досі бере участь у всіх основних політичних та економічних рішеннях.
Інший опозиційний політик Гіга Бокерія з Федералістичної партії каже, що Іванішвілі доклав зусиль, щоб повернути грузинський уряд в проросійському, антизахідному напрямку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.