Банки США блокують рахунки росіянам за спроби платежів із РФ

Банки США блокують рахунки росіянам за спроби платежів із РФ

Американські банки стали блокувати рахунки росіян при спробі скористатися їхніми послугами з території Росії, зокрема, неможливо здійснити переказ або платіж. Про це пише The Moscow Times.
За словами юристів, кількість таких випадків різко зросла приблизно з кінця минулого року.
Зокрема, банки можуть блокувати рахунки за російською IP-адресою на підставі виконавчого наказу 14071 та роз'яснень OFAC від березня 2022 року, які встановлюють заборону надання юридичних та фінансових послуг особам, які перебувають у Росії.
На думку експертів, це пов'язано з тим, що американське санкційне законодавство базується на понятті "особи в Росії", тобто прив'язка йде не до громадянства, а більшою мірою до місця знаходження. Ніхто з клієнтів рішення банків не заперечував.Блокування рахунків за IP-адресою – це прояв тенденції тяжіння банків до надмірного дотримання вимог до санкцій (overcompliance), вважає старший партнер Pen & Paper Антон Імєннов.

"Здебільшого ми бачимо ситуації overcompliance з боку великих американських банків, таких як Wells Fargo", – додав він.

За його словами, OFAC дійсно радить компаніям, які надають послуги з грошових переказів та обслуговування рахунку в інтернеті, блокувати рахунки клієнтам, які намагаються здійснити платежі з підсанкційної території. Але ця рекомендація стосується територій, щодо яких запроваджено всеосяжні територіальні санкції: Куби, Ірану, Північної Кореї, Сирії, а також окупованих Криму та територій Донецької а Луганської облстей. Росія до таких територій поки не входить.
Американські банки поки що не мають заборони на використання їх мобільних застосунків з території Росії, але вони можуть відслідковувати IP-адреси клієнтів для встановлення їх резидентства.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.