Очільника МЗС Китаю Ван Ї запросили до України

Очільника МЗС Китаю Ван Ї запросили до України

Україна запросила Китай брати участь щонайменше в проміжних зустрічах до другого саміту миру, які відбудуться незабаром. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий під час брифінгу в Києві.
За його словами, під час візиту міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Китаю детально «обговорювалася логіка дій України після першого саміту миру».
«Детально роз’яснили, як будемо рухатися до другого саміту, і запросили Китай брати участь щонайменше в проміжних зустрічах, які зараз відбудуться, так само, як ми запрошуємо брати участь в цих проміжних зустрічах всі миролюбні країни, які поважають Статут ООН», – сказав речник МЗС.

Чи долучиться Китай – «відповідь має озвучити китайська сторона», сказав Георгій Тихий.
«Можна сказати, що вони уважно цю пропозицію сприйняли, але на цьому поки що зупинюся, і не будемо далі анонсувати, будемо дивитися, як далі буде розвиватися ситуація», – додав речник МЗС.

Водночас, як заявив Тихий, Україна запросила голову китайського МЗС Ван Ї до України.
«Ми зробили запрошення і готові вітати міністра Ван Ї в Україні, щоб він міг на власні очі побачити наслідки російської агресії проти нашої країни. Також готові провести з ним більш глибокі двосторонні переговори щодо низки двосторонніх регіональних міжнародних питань. І я впевнений, що діалог між Україною і Китаєм триватиме на всіх рівнях», – сказав речник МЗС.

За його словами, діалог між країнами помітно посилився і динамічно розвивається з початку 2024 року. Тихий також наголосив, що «дуже важливо, щоб Київ і Пекін вели прямий діалог, особливо з питань миру».
Коли такий візит може відбутися – в МЗС України не уточнюють, втім додають: «пропозиція Китай зацікавила», але «подивимося, коли будуть відповідні умови, щоб візит відбувся».
Copyright © 2024 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.