Опитування показало, скільки українців вважають росіян “братським народом”

Опитування показало, скільки українців вважають росіян “братським народом”

Гібридна та повномасштабна війни Росії проти України дискредитували ідею братерства російського та українського народів.
Про це говорять дані опитування Центру Разумкова.
Із судженням "українці і росіяни завжди були і залишаються братніми народами" у 2017 році погодилися близько чверті (27%) опитаних, у червні 2024 році її поділяють лише 3%.
Істотно зросла частка тих, хто дотримується думки, що українці і росіяни ніколи не були братніми народами (з 16% до 44%). Частка тих, хто вважає, що українці і росіяни вже не є братніми народами, хоча були такими раніше, знизилася з 50% до 46%.

Якщо у 76,5% респондентів в Україні Європейський Союз асоціюється більшою мірою з прогресом і розвитком, то Росія у 78% опитаних більшою мірою асоціюється з відсталістю і регресом (у 2017 році така асоціація виникала у 51%). Тільки у 4% респондентів Росія асоціюється з прогресом і розвитком (у 2017 році таких було 16%).
Вважають європейську модель більш привабливою 64% опитаних, російську – лише 0,7%.
Опитування проводилося Центром Разумкова з 6 по 12 червня 2024 року серед 2026 респондентів. Опитування методом face-to-face лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Нагадаємо, у травні 2024 року 75% українців переконані, що відносини Росією повинні бути із закритими кордонами, візами та митницями. Лише 12% хотіли б, щоб країни були дружніми, і лише 0,3% хотіли б об’єднання країн в одну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.