Міноборони закупило фляги для ЗСУ втричі дорожче за ринкові ціни – ЗМІ

Міноборони закупило фляги для ЗСУ втричі дорожче за ринкові ціни – ЗМІ

2024 року в Міноборони витратили понад 54 мільйони гривень на 153 тисячі армійських пластикових фляг для ЗСУ з Китаю. Це втричі дорожче за ринкові ціни. З посиланням на NGL.media.

У розслідуванні йдеться, що йдеться про державне агентство Державний оператор тилу, створене кілька місяців тому.
Журналісти уточнюють, що звичайна пластикова літрова фляга обійшлася МОУ в 355 гривень, хоча такі самі фляги американського зразка вільно продають по 120 гривень, аналоги можна знайти — по 72 гривні.
Зокрема, у 2024 році згадане підприємство ДОТ чотири рази намагалося закупити пластикові фляги для ЗСУ. Перші дві закупівлі за спрощеною процедурою в січні та квітні було скасовано.
Участь у цих торгах брали три різні компанії, і всі вони були готові продати 100 тисяч фляг менше ніж за 20 мільйонів гривень, однак замовник відхилив усі пропозиції.
Однією з причин стала відсутність актів відповідності технічній специфікації Міноборони.
Однак згодом ДОТ ухвалило рішення укласти пряму угоду з ТОВ Колтрейн і загальна вартість угоди при цьому зросла майже вдвічі – до 35,5 мільйона гривень. При цьому раніше ця компанія не продавала фляги бюджетним замовникам.
У відповіді на запит ЗМІ представники ДОТ пояснили таке рішення нагальною потребою у флягах і тим, що запропонована Колтрейн ціна була нижчою, ніж в інших компаніях, до яких звертався ДОТ.

Також журналісти з’ясували, що за кілька тижнів після того ДОТ уклав ще одну угоду за процедурою спрощеної закупівлі з ТОВ Суперформ на 53 тисячі фляг майже за 18,8 мільйона гривень. У цьому випадку одна пластикова фляга обійшлася на гривню дешевше, ніж у випадку з Контрейном (354 гривень проти 355 гривень).
Обидві компанії працюють зовсім недавно, зазначають журналісти. Також викликають питання і власники цих компаній.
Так, «Суперформ», заснований півроку тому 27-річним Владиславом Лихосенком із Запоріжжя, тільки за два останні місяці уклав п’ять угод із Нацгвардією і Міноборони на майже 310 мільйонів гривень.
Раніше Лихосенко вже намагався працювати з Міноборони. У 2022 році він заснував ТОВ Професійне спорядження, яке збанкрутувало вже через рік. На компанії залишилися 410 тисяч гривень боргу постачальникам і ще понад 970 тисяч гривень штрафів за прострочення поставок Міноборони за чотирма договорами, укладеними у квітні та травні 2022-го.
Лихосенко буквально за місяць до старту справи про банкрутство передав ТОВ Професійне спорядження у власність Андрію Іванову, а незабаром заснував ТОВ Суперформ.
Лихосенко не захотів говорити з журналістами і проігнорував надіслані на його електронну пошту запитання.
ТОВ «Колтрейн» офіційно заснували п’ять років тому Ольга Чубенко та Лідія Хоменко — на цих жінок зареєстровано сотні компаній в Україні.
Наприклад, Чубенко значиться власницею 1166 компаній, а Хоменко фігурує в 68 компаніях.
Реальні підряди Колтрейн почав отримувати тільки цього року — незабаром після того, як офіційною власницею компанії стала Юлія Кікоть. Першу угоду з ДОТна 41,6 мільйона гривень Кікоть підписала в березні, коли її компанія перемогла у спрощеній закупівлі на поставку 100 тисяч чохлів для фляг. Серед 11 учасників тендеру пропозиція Колтрейна не була найдешевшою, але замовник відхилив пропозиції учасників із меншими цінами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.