Норвегія вважає, що Україна повинна мати право бити по РФ західною зброєю

Норвегія вважає, що Україна повинна мати право бити по РФ західною зброєю

Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде заявив, що для України не має бути обмежень у застосуванні зброї, наданої західними партнерами.
Про це він сказав в інтерв’ю NRK.
Ейде заявив, що Україна повинна мати можливість застосовувати надану зброю проти тих військових цілей, як того потребує воєнна ситуація і як це буде найбільш ефективно, адже в іншому разі це накладання на Україну обмежень, які ускладнюють їй можливість перемагати.
"Також ми вважаємо, що Україна має абсолютно беззаперечне право згідно з міжнародним правом бити по цілях на території Росії у рамках захисту своєї території… Це абсолютно нормально у стані війни, і ми не можемо змушувати Україну боротися, тримаючи одну руку за спиною… Якщо Україну атакують російські сили з території Росії, бо у них є далекобійна зброя – повинна бути можливість відповісти їм", – зауважив очільник МЗС Норвегії.

Його запитали, чи будуть від Норвегії заяви з цього приводу.
"Що стосується конкретних умов надання конкретних систем озброєння, то ми, як і інші країни, будемо говорити про це обережно. Йде війна, до всього, що говориться публічно, багато уваги. Такий підхід поділяють і багато партнерів, і ми", – додав Еспен Барт Ейде.

Раніше міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен повідомив, що Україна зможе використовувати данські винищувачі F-16 для ударів по військових цілях в Росії.
За даними NYT, президент США Джо Байден наближається до зняття заборони на удари України по РФ американською зброєю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.