Глава МЗС Литви не вважає за правильне висловлювати співчуття Ірану

Глава МЗС Литви не вважає за правильне висловлювати співчуття Ірану

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс пояснив, чому не вважає за правильне висловлювати співчуття Ірану у зв’язку із загибеллю його керівництва в аварії вертольота напередодні.
Про це він написав у X (Twitter).
Ландсбергіс зазначив, що йому не комфортно надсилати співчуття, "в той час як Іран надсилає безпілотники, які використовуються проти цивільного населення в Україні".

I don't feel comfortable sending condolences while Iran is sending drones that are used against civilians in Ukraine.— Gabrielius Landsbergis???????? (@GLandsbergis) May 20, 2024
Зауважимо, що це перша реакція європейського топпосадовця, де прямо критикується висловлювання співчуття через аварію гелікоптера з президентом і головою МЗС Ірану в неділю, 19 травня.
Раніше зі співчуттями через смерть топкерівників Ірану виступили офіційні особи ЄС – глава Євроради Шарль Мішель та глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.
Одними з небагатьох лідерів держав ЄС, що поспівчували Ірану, стали президент Польщі Анджей Дуда, який порівняв авіакатастрофу зі Смоленською трагедією, і глава уряду Угорщини Віктор Орбан, який, попри підтримку Іраном Росії, будує з цією державою "економічне партнерство".
Іран підтримує Росію у її загарбницькій війні проти України, надаючи, серед іншого, безпілотники-камікадзе, якими РФ проводить щоденні повітряні атаки.
Іранські посадовці перебувають у санкційних списках держав Заходу за надання військової підтримки РФ, а також – за придушення насильницьких протестів та порушення верховенства права в країні.
Президент Раїсі не був найвпливовішою людиною в Ірані, оскільки головним керівником цієї держави та найбільшим авторитетом є верховний лідер Алі Хаменеї.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.