ISW: РФ використовує катастрофу Іл-76 для наростання невдоволення в Україні

ISW: РФ використовує катастрофу Іл-76 для наростання невдоволення в Україні

Російські суб'єкти інформаційного простору використовують катастрофу Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні.  Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).
Військові аналітики наводять слова голови Комітету з оборони Державної думи Росії Андрія Картаполова, який заявив, що Україна навмисно збила Іл-76, знаючи, що на борту перебували українські військовополонені, і закликав призупинити всі обміни військовополоненими на невизначений термін.
Водночас заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв звинуватив українську "внутрішньополітичну боротьбу" у причетності до катастрофи.

Окрім цього, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який наразі перебуває у Нью-Йорку на засіданні Ради безпеки ООН, закликав до термінового скликання засідання РБ ООН, присвяченого цій авіакатастрофі, та звинуватив Україну у тероризмі.
ISW зазначає, що такі російські звинувачення частково мають на меті посіяти невдоволення в Україні та посилити недовіру до українського уряду, що узгоджується з іншими російськими інформаційними зусиллями, спрямованими на ослаблення України всередині країни.
Військові аналітики зазначають, що обмін військовополоненими є чутливим питанням як для Росії, так і для України, і риторичні згадки про військовополонених передбачувано викликають емоційну реакцію.
Крім того, російські офіційні особи зробили необґрунтовані заяви про те, що Україна збила Іл-76 американськими або німецькими ракетними системами, ймовірно, в спробі відмовити західних партнерів України від надання Україні критично важливих систем протиповітряної оборони, необхідних для оборони.

Ключові висновки ISW за 24 січня
Російський військово-транспортний літак Іл-76 розбився в Бєлгородській області 24 січня. Російські суб'єкти інформаційного простору використовують катастрофу Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні. Російські правоохоронні органи кодифікують методи ксенофобського профайлінгу, які передбачають схильність мігрантів до злочинної діяльності на тлі постійних конфліктів між російськими громадянами та натуралізованими мігрантами. Головне управління військової розвідки (ГУР) України повідомило, що українські хакери нещодавно здійснили кібератаки на російську розвідувальну та комунікаційну інфраструктуру. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив під час 18-ї Української оборонної контактної групи на авіабазі Рамштайн у Німеччині, що нещодавні російські ракетні удари по Україні підкреслюють необхідність посилення української протиповітряної оборони. Російські та чадські офіційні особи зустрілися в Москві 24 січня, припускаючи, що Чад може стати наступною ціллю Кремля серед колишніх французьких колоній на африканському континенті. Підконтрольний Міністерству оборони Росії "Африканський корпус" 24 січня опублікував фотографії, на яких нібито зображені військовослужбовці "Африканського корпусу", що прибувають до Буркіна-Фасо. НАТО оголосила 24 січня про початок навчань "Стедфаст дефендер – 2024", які триватимуть до 31 травня 2024 року. Позиційні бої тривають на всьому театрі бойових дій. Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров продовжує докладати зусиль для зміцнення репутації чеченських збройних сил. Російська окупаційна влада створює умови для примусу до явки виборців на майбутніх президентських виборах у березні 2024 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.