Ердоган назвав умови для розблокування вступу Швеції до НАТО

Ердоган назвав умови для розблокування вступу Швеції до НАТО

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що ратифікація парламентом Туреччини членства Швеції в НАТО залежить від схвалення Конгресом США запиту Туреччини на придбання винищувачів F-16, він закликав обидва законодавчі органи діяти "одночасно". Про це він заявив ввечері 18 грудня, повертаючись із зустрічі з угорським прем'єр-міністром Віктором Орбаном.
Ердоган зазначив, що Канада та інші союзники по НАТО повинні зняти ембарго на постачання зброї, накладені на Туреччину.
"Позитивні зрушення з боку Сполучених Штатів щодо питання F-16 і дотримання Канадою своїх обіцянок прискорять позитивне ставлення нашого парламенту [до членства Швеції]. Все це пов'язано між собою", – сказав Ердоган.

Він сказав журналістам, що міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан порушив питання одночасного схвалення парламентом і Конгресом Туреччини під час дискусій на цьому тижні з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.
"Якщо ми зробимо це одночасно, у нас буде можливість набагато легше провести це через парламент", – цитує Ердоган слова Фідана, сказані Блінкену.

Ердоган подав протокол про прийняття Швеції до парламенту в жовтні, але процес ратифікації застопорився.
26 вересня 2023 року Ердоган наголосив, що заявка Швеції в НАТО і купівля Туреччиною F-16 "не пов'язані між собою" і залишаються на розсуд парламенту Туреччини, але водночас завуальовано дав зрозуміти, що першого без другого не буде.
Анкара запросила США винищувачі F-16 у жовтні 2021 року. Угода на $6 млрд передбачала продаж 40 літаків, а також комплекти для модернізації 79 бойових літаків, які вже перебувають на озброєнні ВПС Туреччини. Однак у Конгресі США можливість такої угоди зумовили низкою вимог, зокрема схваленням Анкарою заявки Швеції на вступ до НАТО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.