Молдова може налагодити відносини з Росією та Путіним: Санду назвала умову

Молдова може налагодити відносини з Росією та Путіним: Санду назвала умову

Молдова і Росія можуть поліпшити свої взаємини, навіть якщо при владі в Кремлі буде диктатор Володимир Путін.
Про це заявив президент Молдови Майя Санду, повідомляє NewsMaker.
За її словами, Росії необхідно змінити своє ставлення до Молдови та її громадян.
"Ми підтримуємо дружні відносини і співпрацюємо з усіма країнами, які поважають інтереси наших громадян. Це для нас відправна точка й основний принцип зовнішньої політики. Усі країни, які поважають інтереси нашої країни, які поважають громадян Молдови, – це дружні країни, це наші партнери", – сказала вона.

Росія не поважає Молдову
Однак Санду уточнила, що РФ шантажує країну, кожні два дні погрожує їй і утримує на території Молдови свої війська. Тому в такій ситуації говорити про дружні відносини не доводиться.
"Коли Росія змінить своє ставлення до Молдови та її громадян, нам буде легше відновити ці відносини", – сказала президент Молдови.

Водночас журналісти запитали в неї про майбутнє відносин Молдови та Росії навіть у разі, якщо Путін переможе на президентських виборах у 2024 році. Санду допускає зміну відносин і за таких умов теж.
Вплив РФ на Молдову
Нагадаємо, раніше проросійська партія "Шор" у Молдові організовувала протести з метою скинути чинний уряд і вимагала імпічменту президента Майї Санду. У червні 2023 року Конституційний суд Молдови заборонив діяльність "Шор".
Раніше президент Молдови Майя Санду заявила, що Росія підкуповує виборців на місцевих виборах, які пройшли у листопаді.
Крім того, Кишинів намагається боротися з російською пропагандою. У жовтні 2023 року у Молдові заблокували доступ до 22 пропагандистських телеканалів РФ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.