Закон про нацменшини: депутати врахували зауваження Венеційської комісії

Закон про нацменшини: депутати врахували зауваження Венеційської комісії

Верховна рада ухвалила закон, який враховує рекомендації Венеційської комісії щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах. Проєкт №10288-1 підтримали 317 депутатів. Про це заявив народний депутат Ярослав Железняк.
За його словами, це доопрацьована всіма фракціями версія. Закон – вимога, вказана Європейською комісією і важлива для подальшої євроінтеграції, додав він.
Законопроєкт був поданий 5 грудня і поки що відсутній на сайті парламенту.
Водночас народний депутат Ірина Геращенко повідомила в Telegram, що в залу винесли депутатський, а не урядовий законопроєкт №10288.
"Виконуючи рекомендації Венеційської комісії, ми захистили суспільство від потенційного зниження ролі української мови в освіті, ЗМІ, книговидавництві та загроз русифікації країни", – написала вона.

Згідно з ухваленим законом у політичній рекламі, приватних школах і університетах, класах нацменшин, медіа дозволяється використання мов ЄС та нацменшин, окрім мови країни – агресора. При цьому реклама має дублюватися українською, а вивчення української як державної буде обовʼязковим у всіх закладах освіти, хоча навчання може проводитися мовами ЄС, розповіла депутат.
"Цей законопроєкт реалізує рекомендації Венеційської комісії на захист прав меншин, але це не стосується мови країни-агресора. І не на 5 років, як планував уряд, а безстроково", – додала Геращенко.

У червні Венеційська комісія оприлюднила висновок до закону Про національні меншини (спільноти) України", ухваленому в грудні 2022 року. У ньому містяться зауваження, здебільшого спрямовані на приведення деяких норм у відповідність до положень Європейської конвенції з прав людини 1950 року, Рамкової конвенції про захист національних меншин 1995 року, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.