Бразилія запросить Путіна на саміт G20, де його можуть арештувати за ордером МКС

Бразилія запросить Путіна на саміт G20, де його можуть арештувати за ордером МКС

Президент Бразилії Лула да Сілва, чия країна з 1 грудня перебрала головування в "Групі двадцяти", заявив, що запросить на саміт об'єднання російського президента Владіміра Путіна – хоч його там і можуть арештувати за ордером Міжнародного кримінального суду.
Про це, з посиланням на бразильську газету O Globo, Сілва заявив у понеділок у Берліні після зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.
Бразильський президент підтвердив, що Путін отримає запрошення на саміт G20, а вже рішення, їхати чи ні, буде ухвалювати сам з огляду на "наслідки".
"Я не той, хто це вирішує, це вирішувати суду, й президент (Бразилії. – Ред.) не оцінює рішення суду, він їх виконує або ні… Якщо він (Путін. – Ред.) приїде, то знає, що станеться", – додав він.

Сілва водночас відступив від попередніх слів, коли обіцяв, що Бразилія не арештує президента РФ, нагадавши, що країна є підписантом Римського статуту Міжнародного кримінального суду і має "обов’язки".
Нагадаємо, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна у зв’язку з незаконним вивезенням дітей з України. Через це він зрештою не поїхав на саміт БРІКС у Південній Африці, яка є підписантом Римського статусу.
На останній саміт G20 в Індії (яка не є учасницею МКС) Путін також відправив не себе, а міністра закордонних справ Сергєя Лаврова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.