Кулеба відповів усім, хто хоче посадити Україну та Росію за стіл переговорів

Кулеба відповів усім, хто хоче посадити Україну та Росію за стіл переговорів

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, відповідаючи прихильникам мирних переговорів з РФ, перелічив випадки, коли РФ порушувала домовленості.
Про це міністр написав у себе в Twitter (X).
Зокрема, Кулеба нагадав про Будапештський меморандум, де РФ погодилася "поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України", а також "утримуватися від загрози силою чи її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України".
Також глава українського МЗС вказав на Договір про російсько-українську дружбу 1997 року, згідно з яким Росія погодилася поважати територіальну цілісність України і "підтвердила непорушність кордонів".

Крім того, Кулеба згадав про Стамбульський саміт ОБСЄ 1999 року, коли Росія зобов'язалася вивести свої війська з Придністровського регіону Молдови, а також з Грузії до кінця 2002 року.
Також, за словами міністра, РФ порушила угоду про припинення вогню з Грузією від 2008 року.
Кулеба також згадав про порушену РФ домовленість щодо Іловайського "зеленого коридору", "Мінські" домовленості 2014 та 2015 років, а також про Чорноморську зернову ініціативу.
"Тут немає жодних висновків, окрім того, що ніхто не може серйозно використовувати слова "Росія" і "переговори" в одному реченні. Путін – звичний брехун, який обіцяв міжнародним лідерам, що не нападе на Україну за кілька днів до свого вторгнення в лютому 2022 року. Тактика Росії залишається незмінною в її численних війнах за останні три десятиліття: вбивати, захоплювати, брехати і заперечувати", – підкреслив міністр.

Раніше телеканал NBC, з посиланням на джерела, повідомляв, що офіційні особи США та Європи розпочали закриті перемовини з Києвом щодо можливих мирних переговорів із Кремлем, щоб покласти край війні.
Дипломатичні джерела у ЄС раніше назвали цю інформацію неправдивою.
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав небезпечними роздуми західних посадовців щодо можливості таких переговорів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.