Лідери ЄС погодили позицію щодо ескалації на Близькому Сході

Лідери ЄС погодили позицію щодо ескалації на Близькому Сході

Лідери держав-членів Європейського Союзу на саміті в Брюсселі в четвер узгодили позицію стосовно ескалації на Близькому Сході, обмежившись обережними формулюваннями про необхідність "гуманітарних пауз" і підтвердивши право Ізраїлю на самооборону.
Узгоджений текст опублікувала речниця голови Європейської ради Екатеріна Касінге.
Лідери ЄС повторили, що засуджують терористичні атаки ХАМАС на цивільне населення, закликають його звільнити заручників і "рішуче підкреслюють право Ізраїлю захищати себе відповідно до міжнародного права і міжнародного гуманітарного права".

Unity, agreement at #EUCO on Middle East conclusions. pic.twitter.com/sC8zUuiZlI— Ecaterina Casinge (@ecasinge) October 26, 2023
У контексті гуманітарної ситуації в секторі Гази Європейська рада закликала до "постійного, швидкого, безпечного і безперешкодного" гуманітарного доступу для тих, хто її потребує, зокрема шляхом "гуманітарних коридорів і пауз для гуманітарних потреб".
Очільники європейських держав підтвердили, що підтримують вирішення арабо-ізраїльського конфлікту за принципом двох держав (тобто утворення Палестини) й "проведення міжнародної мирної конференції найближчим часом", що пропонувала Іспанія.
Окремий пункт заяви саміту ЄС стосується необхідності боротьби з поширенням дезінформації та незаконного контенту й відповідальності онлайн-платформ.
Як відомо, країни-члени Євросоюзу дотримуються різних поглядів щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту, що не дозволяє їм виступити єдиним фронтом.
Деякі мають застереження щодо заклику до "гуманітарної паузи" й стверджують, що це може розглядатися як обмеження права Ізраїлю на оборону. Німеччина, Австрія, Угорщина і Чехія зайняли тверду позицію підтримки Ізраїлю. Іспанія та Ірландія більш прихильні до палестинської сторони.
Напередодні у Єврокомісії заявили, що Євросоюз не підтримує припинення вогню на Близькому Сході, оскільки ХАМАС продовжує завдавати терористичні ракетні удари по Ізраїлю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.