СБУ: російські спецслужби вербували підлітків для антисемітських провокацій

СБУ: російські спецслужби вербували підлітків для антисемітських провокацій

Служба безпеки України заявляє про викриття спроб російських спецслужб завербувати українських підлітків для вчинення антисемітських провокацій на Житомирщині, у Дніпрі, Львові та Вінниці.
За даними СБУ, до складу групи входили 13-17-річні учні місцевих шкіл, для їх дистанційного вербування спецслужби РФ створили молодіжний праворадикальний телеграм-канал.Зокрема, за даними СБУ, на Житомирщині викрили 15-річного школяра з міста Радомишль, якого представники країни-агресора тривалий час психологічно "обробляли" через інтернет і вимагали зробити антисемітські написи на одному з меморіальних знаків на території області.
У Дніпрі, Львові та Вінниці також викрили місцевих учасників підконтрольного РФ телеграм-каналу – чотирьох школярів, їх представники російських спецслужб закликали до вчинення актів вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту.

Отримані таким чином медіафайли російські спецслужби "розганяли" у закордонних ЗМІ як фейкові публікації для дискредитації України, додають у СБУ.За викритими фактами триває розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого за трьома статтями Кримінального кодексу України:

ч. 2 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого);
ч. 1 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію);
ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

СБУ закликала батьків бути пильними, щоб запобігати впливу російських спецслужб на українських дітей.
Copyright © 2023 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.