У ЄС закликали Туреччину визначитися: вона із Заходом чи з ХАМАСом

У ЄС закликали Туреччину визначитися: вона із Заходом чи з ХАМАСом

Туреччина має обрати сторону в міжнародній геополітиці. Анкара має зробити вибір між підтримкою ЄС, НАТО та їх цінностями чи підтримкою Росії, Ірану, ХАМАСу. Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Маргарітіс Схінас.
Він зазначив, що "з першого моменту (атаки ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня, – ред.) усі 27 країн-членів ЄС одноголосно визнали право Ізраїлю на самооборону, засудили терористичну атаку і голосно заявили, що терору немає виправдання".
"Туреччина має обрати, на якому боці історії вона хоче бути: з нами – з Європейським Союзом, НАТО, нашими цінностями, духом Заходу, або з Москвою, Тегераном, ХАМАСом і Хезболлою", – підкреслив він, зазначивши що "відповідь має бути зрозумілою".

Водночас він зазначив, що Туреччина є ключовим партнером для стабільності в Європі та регіоні у таких галузях, як міграція та торгівля. Але розкритикував той факт, що Анкара не бере участі в санкціях проти Росії.

Ситуація в Ізраїлі
Нагадаємо, 7 жовтня, бойовики ХАМАС із Сектору Газа атакували південь та центр Ізраїлю. По території Ізраїля було випущено тисячі ракет і снарядів. Незабаром Ізраїлю вдалося відновити контроль над усіма територіями, зайнятими терористами ХАМАСу.
В останні дні ЦАХАЛ завдав сотні ударів по об'єктах ХАМАС у Секторі Газа. Зокрема, було ліквідовано високопоставленого лідера угруповання "Палестинський ісламський джихад" Мусу Насіра.
10 жовтня президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що готовий до "будь-якої форми посередництва" для приниження палестино-ізраїльської війни, у тому числі й у питанні обміну полоненими. А вже 12 жовтня Ердоган доручив уряду розпочати переговори з бойовиками ХАМАСа про звільнення полонених громадян Ізраїлю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.