Єрмак відповів, чи тиснуть США на Україну щодо виборів

Єрмак відповів, чи тиснуть США на Україну щодо виборів

США не вимагають від України проводити вибори під час війни, попри заяви деяких американських політиків.
Про це говорить заява керівника Офісу президента Андрія Єрмака на зустрічі з журналістами.
"Таке питання ніхто не ставить. Чесно. Але ми знаємо, що для американців це важлива тема, ми читали вислови деяких конгресменів. Нам таких питань ніхто не ставив", – сказав керівник ОП.

Єрмак також нагадав позицію президента України Володимира Зеленського щодо виборів в Україні, а саме, що вони мають бути законними, визнаними світом, а можливість проголосувати повинні отримати військові на передовій та біженці за кордоном. Крім того, вибори мають бути профінансовані не коштом державного бюджету.

"Сьогодні тиску на нас з будь-якого боку щодо виборів немає. Але ми бачили, що в Америці навіть під час війни відбувалися вибори, тому в принципі, теоретично, можна дивитися, коли буде можливість, і не забувати про це, бо це символ демократичного суспільства", – додав він.

Вибори в Україні у 2024 році
29 жовтня в Україні мали б відбутися парламентські вибори, однак під час дії воєнного стану така можливість заборонена законом. Також, вже у 2024 році в Україні мають відбутися президентські вибори. Вони заплановані на кінець березня.
Сенатор США Ліндсі Грем 24 серпня заявив, що в Україні у 2024 році мають відбутися вибори, попри введений воєнний стан.
Президент Володимир Зеленський розповів, що готовий провести вибори, якщо союзники нададуть Україні відповідну допомогу. Зокрема, йдеться про 5 млрд, та про західних спостерігачів у тому числі й в окопах.
Зазначимо, що в уряді Німеччини заявили, що проведення виборів в Україні є важливою ознакою демократії, проте під час війни це не головне питання. Берлін не готовий чинити тиск на Київ щодо проведення голосування в умовах війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.