Італія почала допомагати з відновленням Спасо-Преображенського собору в Одесі

Італія почала допомагати з відновленням Спасо-Преображенського собору в Одесі

Італія залучила дві авторитетні культурні установи, щоб допомогти відновити Спасо-Преображенський собор в Одесі. Його минулого місяця обстріляла російська армія.
Про це повідомляє сторінка уряду Італії.
"У ніч на 23 липня російські бомбардування серйозно пошкодили будівлю, яка є символом культурної та релігійної історії Одеси та України: великий православний Спасо-Преображенський собор", – йдеться у заяві.

Зазначається, що його побудували у 1794 році і реконструювали у 2005 році.

Відновлення собору
"Щоб також відзначити довгу і дуже багату історію обмінів між Одесою та італійською культурою, яка призвела до того, що італійські архітектори розробили план міста і найзнаковіші будівлі наприкінці 18-го століття, італійський уряд залучив дві найавторитетніші культурні установи Італії", – заявили в уряді.

Зазначається, що йдеться про Міланську трієнале і музей MAXXI в Римі. Вони мають зібрати найкращі економічні, технічні та культурні ресурси, здатні зробити свій внесок у відновлення Спасо-Преображенського собору.
Які відновлювальні роботи вже тривають
Італійські реставраційні школи, тобто факультети університетів, професійні інститути, студії та лабораторії, сьогодні використовують свій традиційний досвід для проєкту з відновлення та покращення стін і фресок, що постраждали від російських бомб.
В італійському уряді додали, що тим самим відзначається вікова дружба між двома народами та ефективне відродження міста.
Обстріл Спасо-Преображенського кафедрального собору
Вночі 23 липня окупанти завдали ракетного удару по Спасо-Преображенському кафедральному собору в Одесі. Через атаку частково зруйновано будівлю храму та дах. Ворожа ракета влучила у центральний вівтар.
УПЦ МП заявила про "колосальні руйнування", а одеська єпархія засудила терористичний акт росіян. Зазначимо, що Італія готова долучитися до відбудови собору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.