Прем’єр Данії вперше публічно прокоментувала спалення Корану

Прем’єр Данії вперше публічно прокоментувала спалення Корану

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен у четвер уперше публічно прокоментувала акції зі спалення Корану, заявивши, що не схвалює такі дії та не вважає їхню заборону обмеженням свободи слова.
Про це Фредеріксен сказала в інтерв’ю журналу Weekendavisen.
Данська прем’єрка підкреслила, що не вважає спалювання книг проявом самовираження, тому заборона спалювання релігійних текстів не буде обмеженням свободи висловлення поглядів.
"Мені не подобається спалювання книг. І ще кілька років тому в Данії ви не могли робити це без штрафу", – сказала вона, додавши, що "книги призначені для того, аби їх читали".

Фредеріксен окремо зауважила, що спалювання Корану потрібно розглядати в новій геополітичній реальності, що настала після повномасштабного вторгнення України, оскільки такі дії можуть мати "наслідки для безпеки".
Йдеться, за її словами, про ризик ізоляції на міжнародній арені в той час, як Данія докладає багато зусиль для побудови партнерств і альянсів.
Раніше, нагадаємо, Міністерство закордонних справ Данії оголосило про можливість заборонити акції протесту, на яких спалюють Коран або інші релігійні тексти, з міркувань безпеки та дипломатії. Аналогічну заборону розглядає і влада Швеції.
Євросоюз після акцій зі спаленням Корану у Данії і Швеції виступив із засудженням таких дій.
Провокаційні акції зі спаленням Корану у Швеції раніше призвели до ще більшого загострення відносин Стокгольма з Туреччиною, яка блокує вступ країни у НАТО. Зокрема, президент Туреччини Ердоган жорстко реагував на ці акції у скандинавській державі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.