За яких умов США можуть передати ЗСУ ракети ATACMS – посол

За яких умов США можуть передати ЗСУ ракети ATACMS – посол

Посол України в США Оксана Маркарова заявила, що з кінця травня у Вашингтоні "змінили тональність", коментуючи можливу передачу Києву далекобійних ракет ATACMS. Про це вона розповіла в інтерв'ю The Page.
"Якщо раніше всі відповіді звучали як "Just forget it", тоді ми вперше почули про те, що питання обговорюється" , – сказала Маркарова.

За словами посла, переговори між американською та українською сторонами щодо політико-військових питань зазвичай є непублічними.
"Але немає якихось непереборних червоних ліній, і є багато можливостей, про які ми спочатку чули "ні", а потім чули "так". Це не завжди тому, що була чітка позиція "ні" і вона змінилася на чітку позицію" так" – це тому, що для отримання кожної здібності існує великий набір факторів. І політична готовність надавати допомогу – важливий, але далеко не єдиний фактор" , – наголосила Маркарова.

Вона додала, що у питанні передачі озброєнь США розглядають одразу низку факторів, серед яких наявність, тренування та постачання, інтеграція з системами озброєнь, які вже є в України, наявність озброєння в достатній кількості, знаходження такої здатності не тільки в США, а й у інших партнерів , виробничий комплекс, який має це підтримувати, та логістика.
ATACMS – це ракети класу "земля-земля", які можуть літати на відстань близько 300 кілометрів, що приблизно вчетверо більше, ніж ракети, що використовуються мобільними системами HIMARS, які США почали відправляти в Україну минулого року.
Раніше ЗМІ повідомляли, що адміністрація Байдена пояснює українській стороні небажання передавати ракети більшої дальності ATACMS тим, що в такому разі їх може залишитися замало в запасах американської армії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.