Журналісти опублікували мапу з військовими об’єктами РФ в Криму

Журналісти опублікували мапу з військовими об’єктами РФ в Криму

Журналісти проєкту "Радіо Свобода" "Крим.Реалії" опублікували інтерактивну карту аннексованого Росією Кримського півострова з 223 чинними, тимчасовими і законсервованими військовими об’єктами Російської Федерації із геолокаціями.
Об’єкти на мапі розділено на 10 категорій: об'єкти Чорноморського флоту РФ; склади зброї та боєприпасів; авіабази та аеродроми; радіотехнічні станції та зв'язок; ППО та ракетні війська; прикордонники, внутрішні війська, розвідники та інші підрозділи ЗС РФ; паливо для військ; полігони; військові об'єкти з невідомим призначенням; об'єкти військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РХБЗ).
Серед цих об’єктів – військові аеродроми з інфраструктурою, пункти та місця базування кораблів, суден і катерів, доки, арсенали, склади озброєнь, продуктів і палива, військові містечка, військові частини, казарми, штаби і пункти управління, парки військової техніки та місця чергування засобів ППО, полігони і навчальні центри; деякі підприємства військово-промислового комплексу.
Усі ці дані з точними координатами та фотографіями розміщені на інтерактивній карті, яку створили журналісти "Крим.Реалії", проєкту Радіо Свобода "Схеми", фрілансери з Криму, військові експерти та фахівці Центральної служби новин RFE/RL.
Карта опублікована російською та українською мовами на сайтах Радіо Свобода та Крим.Реалії.

"Нам важливо поінформувати нашу аудиторію про рівень мілітаризації Кримського півострова. Ми хочемо попередити кримчан про небезпеку, пов’язану з цими місцями. Адже безліч людей живе в безпосередній близькості від військових об’єктів РФ. А враховуючи широкомасштабні військові дії, які веде Росія проти України, ці місця несуть особливу небезпеку для оточуючих", – заявив автор карт Ігор Токар.

Координаторка авторського колективу проєкту зі створення карти Анжеліка Руденко зазначила, що мапою можуть користуватися як кримчани та вимушені переселенці з окупованих регіонів материкової України, так і всі, хто має родичів у Криму чи цікавиться інформацією з Криму.
За словами журналіста проєкту "Схеми" Кирила Овсяного, ця мапа складена з актуальних супутникових знімків Planet Labs за 2023 рік, на яких видно, що справді відбувається в окупованому Криму.
Там можна розглянути у деталях, де і яку небезпеку несуть військові та інші об’єкти, пов’язані з Міноборони РФ та іншими російськими силовими відомствами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.