НАТО та США поки що не бачать ознаків переміщення Росією ядерної зброї до Білорусі

НАТО та США поки що не бачать ознаків переміщення Росією ядерної зброї до Білорусі

НАТО поки що не бачило, щоб Росія перекидала тактичну ядерну зброю в Білорусь, попри заяви Кремля про намір зробити це.
Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє CNN.
"Ми поки що не бачили жодних змін у ядерній позиції Росії, які вимагають будь-яких змін у нашій ядерній позиції", – заявив він.

Столтенберг розповів, що загрозливе розгортання Москви "є частиною моделі, яку ми спостерігаємо протягом багатьох років – але особливо після вторгнення в Україну – небезпечної і безвідповідальної ядерної риторики".
При цьому він додав, що Північноатлантичний альянс уважно стежить за ситуацією.

Водночас заступниця держсекретаря США Венді Шерман підтвердила, що Росія ще не перекинула зброю в Білорусь, але назвала цю загрозу "небезпечною ескалацією, без сумніву".
"Ми всі спостерігали і турбувалися, що Володимир Путін застосує те, що він вважає нестратегічною тактичною ядерною зброєю, або зробить якісь демонстраційні дії для ескалації, але ескалації з керованим ризиком", – заявила вона.

Шерман додала, що Сполучені Штати дуже уважно стежили за цим, і дуже важливо продовжувати стежити за переміщенням ядерної зброї.
"Я думаю, що його заява про відправлення ядерної зброї в Білорусь – це його спроба використати цю загрозу керованим чином", – заявила вона.

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін заявив, що на прохання Лукашенка планує розмістити у Білорусі ядерну зброю.
Пізніше глава Міноборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Росія нібито вже передала Білорусі комплекс "Іскандер-М", який "може використовувати ракети у звичайному та ядерному виконанні".

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.