Politico: США досі вважають, що Крим “червоною лінією” Путіна

Politico: США досі вважають, що Крим “червоною лінією” Путіна

В адміністрації президента США досі переконані, що повернення Україною Криму є "червоною лінією" для Путіна і це загрожує серйозною ескалацією – але водночас не заперечують право України відвоювати півострів. Про це йдеться у матеріалі Politico на основі спілкування з чотирма співрозмовниками.
У дистанційному спілкуванні з групою експертів 15 лютого держсекретар Ентоні Блінкен сказав, що президент РФ Владімір Путін явно сприйняв би спробу України повернути Крим як перетин "червоної лінії", і це може спровокувати Росію на масштабну реакцію.
Блінкена нібито запитали у цьому закритому спілкуванні, чи США допомагатимуть Україні здійснити задекларовану мету і повернути всі окуповані території, включно з Кримом. За словами чотирьох людей, які були свідками відповіді, Блінкен розкрив, що США не особливо заохочують Україну повертати Крим, але рішення "виключно за Києвом", а адміністрація Байдена вбачає першочергову мету у тому, щоби допомогти Україні досягати успіху у триваючих боях на сході.
Це лягає в одну лінію з коментарями від посадовців Пентагону останнім часом – про те, що Україна навряд чи зможе звільнити Крим у найближчому майбутньому.
У кількох свідків розмови зі слів Блінкена склалося враження, що Вашингтон вважає наміри повертати Крим не дуже мудрим кроком у цей конкретний момент, але це не пролунало напряму.
Інші двоє свідків кажуть, що не сприйняли відповідь держсекретаря таким чином, та зауважили, що він відзначив: рішення про те, які території повертати військовим шляхом – виключно за Україною, тож це можна сприймати навіть як сигнал, що Блінкен цілком відкритий до сценарію, що Україна може спробувати зайти в Крим.
У Держдепі відмовилися коментувати подробиці цієї закритої розмови.
Зазначимо, після рішення Кремля проголосити своєю територією окуповані території сходу й півдня України чимало експертів звернули увагу, що Росія таким чином сама "десакралізувала" особливий статус Криму як буцімто власної суверенної території, за посягання на яку можлива радикальна ескалація – оскільки Україна вже після того успішно повернула західну Херсонщину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.