ЗМІ: У Словаччині уряд піде у відставку, плануються дострокові вибори

ЗМІ: У Словаччині уряд піде у відставку, плануються дострокові вибори

У Словаччині в четвер, 15 грудня, парламент висловив недовіру уряду прем'єр-міністра Едуарда Хегера, якого президент Зузана Чапутова має тепер відправити у відставку. Натомість у країні будуть оголошені дострокові парламентські вибори.
Про це повідомляє словацьке видання Dennik N.
Як пише видання, вотум недовіри було винесено на засідання парламенту депутатами партій SaS і Hlas. Цю пропозицію підтримали 78 словацьких депутатів із 76 необхідних, проти проголосували 20, ще двоє утрималися. Депутати від партії прем’єра під назвою OĽaNO вийшли із зали під час голосування.
За словами голови SaS Ріхарда Сулика, міністр фінансів Ігор Матович мав піти з посади, але в останній момент передумав. Цю версію підтвердили і в Президентському палаці.

Видання нагадує, що саме конфлікти між Матовичем і Суликом із економічних питань зрештою призвели до виходу SaS із коаліції. Сулик відхилив умови Матовича і заявив, що Хегер пообіцяв відправити того у відставку.
"Результати голосування були невідомі до останнього моменту, оскільки ще вранці в четвер міністр фінансів Ігор Матович запропонував піти у відставку у разі, якщо партія SaS, вихід із коаліції якої й призвів до урядової кризи, відкличе вотум недовіри й підтримає держбюджет", – пише Dennik N.

Голова Національної Ради Словацької Республіки Борис Коллар зазначив, що дострокові вибори мають відбутися у травні або червні 2023 року. До наступних виборів Кабінет міністрів Едуарда Хегера працюватиме у статусі виконувачів обов’язків.
У жовтні повідомлялось, що Словаччина сповнена рішучості допомогати Україні та підтримує її інтеграцію до НАТО.
Раніше уряд Словаччини заявив, що не припинятиме військову підтримку України, попри всі зусилля Росії вплинути на громадську думку в країні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.