Ердоган провів переговори з Путіним: обговорювалися переговори з Україною

Ердоган провів переговори з Путіним: обговорювалися переговори з Україною

У п’ятницю, 18 листопада, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провів телефонні переговори з російським диктатором Володимиром Путіним, обговорювалася зернова угода та переговори з Україною.
Як повідомили у канцелярії президента Туреччини у Twitter, Ердоган назвав позицію Путіна щодо продовження Стамбульської угоди щодо експорту українського зерна на 120 днів «конструктивною».
Турецький лідер наголосив, що затягування війни РФ проти України збільшить ризики і тому «необхідно пожвавити дипломатичні переговори» з Києвом.

Ердоган також прокоментував нещодавню зустріч представників американської та російської розвідслужб в Анкарі. Він заявив, що це відіграло ключову роль «у запобіганні неконтрольованій ескалації на місцях».
Сторони також обговорили будівництво газового хабу у Туреччині. Фахівці з двох країн мають намір провести технічні, юридичні та комерційні оцінки проекту.
Туреччина та президент Ердоган зайняли позицію посередника у війні Росії проти України.


12 листопада Ердоган повідомив, що планує найближчими днями зателефонувати своєму українському колезі Володимиру Зеленському, щоб дізнатися про його позицію про переговори з Росією.
Раніше Туреччина заявляла, що російський диктатор Володимир Путін хоче укласти нову «велику угоду» із Заходом.
6 жовтня президент Туреччини заявив, що «найгірший мир в Україні кращий за війну». Як приклад турецький лідер згадав зернову ініціативу та обмін полоненими.
4 жовтня президент України Володимир Зеленський ухвалив рішення РНБО про неможливість переговорів із російським диктатором Володимиром Путіним. У ОП заявили, що Київ піде на переговори, коли в РФ зміниться президент.
Генсек НАТО Єнс Столтенберг говорив, що успіх України на можливих переговорах з Росією залежатиме від сили Києва на полі бою.
Згодом Зеленський заявив, що Україна зможе знайти формат для діалогу з Росією, якщо росіяни відступлять з окупованих українських територій і визнають, що «жахливо помилилися».
7 листопада Зеленський назвав п’ять умов, за яких можливі переговори:

відновлення територіальної цілісності;
повага до Статуту ООН;
відшкодування всіх збитків, завданих війною;
покарання кожного військового злочинця;
гарантії, що вторгнення не повториться.

Після втечі російських окупантів з Херсона до МЗС країни-агресора РФ заявили, що Москва відкрита до діалогу з Україною «без попередніх умов».
У Міністерстві закордонних справ на це відповіли, що кремлівський режим зараз не в тому становищі, щоби диктувати Україні якісь умови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.