Politico: США посилять санкції проти Ірану за продаж ракет Росії

Politico: США посилять санкції проти Ірану за продаж ракет Росії

США планують посилити санкції проти Ірану за допомогу країні-агресору Росії, повідомляє Politico із посиланням на офіційного представника США.
Як пише видання, санкції, ймовірно, включатимуть економічні обмеження та деякі заходи експортного контролю. Їх запровадять як проти Тегерану, так і проти третіх країн, які допомагають Ірану і Росії.
"Всім у світі, хто продає Ірану матеріали, які можуть бути використані для [безпілотників] або балістичних ракет, або тим, хто бере участь у польотах між Іраном та Росією: будьте обачними, тому що ми обов'язково накладемо санкції на кожного, хто допомагає іранцям допомагати росіянам вбивати українців", — сказав американський чиновник на умовах анонімності.

Співрозмовник Politico додав, що Іран збрехав про те, що не продавав безпілотники Росії, і "їх спіймали на цій брехні".
Раніше американський Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що Росія, ймовірно, уклала контракт з Іраном на постачання безпілотників великої дальності Arash-2.

The Washington Post із посиланням на американських посадовців написав, що Іран таємно погодився передати Росії не лише ударні безпілотники, а й балістичні ракети класу «земля — земля» для війни проти України.
За даними розвідки, Іран готує першу партію Fateh-110 і Zolfaghar — двох іранських балістичних ракет малої дальності. Вони здатні вражати цілі на відстані 300 і 700 км, заявили співрозмовники WP.
У МЗС Ірану 17 жовтня вкотре заявили, що нібито не мають стосунку до постачання дронів-камікадзе Shahed-136 Росії.
Міністерство закордонних справ України наголосило, що Іран стає співучасником злочину агресії, воєнних злочинів і терактів Росії проти України. Відомство закликало Тегеран негайно припинити постачання зброї РФ та попередило про відповідальність.
Вранці 17 жовтня Росія атакувала Київ іранськими дронами-камікадзе. Удари зруйнували один житловий будинок і пошкодили ще декілька, у нежитловій будівлі почалася пожежа. Загинули четверо людей, серед них — вагітна дівчина на шостому місяці та її чоловік. Щонайменше чотири людини постраждали, 19 мешканців вдалося врятувати.
Президент Володимир Зеленський 11 жовтня заявив, що, за даними розвідки, країна-агресор Росія замовила в Ірану 2400 безпілотників-камікадзе Shahed. У вересні США запровадили санкції проти трьох компаній з Ірану, які виробляють ударні безпілотники, що постачають РФ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.