Єврокомісія підтримала надання статусу кандидата Боснії і Герцеговині

Єврокомісія підтримала надання статусу кандидата Боснії і Герцеговині

Єврокомісія в середу, 12 жовтня, підтримала надання статусу країни-кандидата Боснії і Герцеговині.
Як повідомляється на сайті ЄК, комісія у новому пакеті з розширення блоку оцінила прогрес, досягнутий Західними Балканами та Туреччиною на шляху до членства в Євросоюзі.
Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата Боснії і Герцеговині за умови, що країна вживе низку заходів для зміцнення демократії, верховенства права, боротьби з корупцією і організованою злочинністю, функціонування державних інституцій тощо. У комісії пообіцяли і надалі підтримувати зусилля з проведення реформ та «прискорити інтеграцію Західних Балкан в цілому».

"Жорстоке вторгнення Росії в Україну наочно демонструє важливість розширення ЄС, яке набуває нового геополітичного значення. Це довгострокова інвестиція у мир, процвітання і стабільність на нашому континенті", — заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Боснія і Герцеговина подала заявку на вступ до ЄС у 2016 році.
Лідери ЄС на саміті 23 червня підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові. 1 липня президент Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль і голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписали спільну заяву про досягнення повноправного членства у Євросоюзі.
За словами віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, Україна розраховує стати членом Євросоюзу протягом п'яти років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.