Нобелівську премію миру присудили правозахисникам з України, РФ та Білорусі

Нобелівську премію миру присудили правозахисникам з України, РФ та Білорусі

Нобелівську премію миру здобули український "Центр громадянських свобод", російський "Меморіал" та білоруський правозахисник Олесь Біляцький.
Про це повідомив Нобелівський комітет.
"Лауреати Премії миру представляють громадянське суспільство у своїх країнах. Вони протягом багатьох років просували право критикувати владу та захищати основні права громадян. Вони доклали визначних зусиль для документування військових злочинів, порушень прав людини та зловживання владою. Разом вони демонструють значення громадянського суспільства для миру та демократії", – пояснили рішення в Нобелівському комітеті.

BREAKING NEWS: The Norwegian Nobel Committee був присуджений до нагороди в 2022 #NobelPeacePrize до людських прав advocate Ales Bialiatski з Belarus, Російські людські права організації Memorial and Ukrainian human rights Organization Center for Civil Liberties. #NobelPrize pic.twitter.com/9YBdkJpDLU — The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2022
Центр громадянських свобод
Організацію було засновано у Києві у 2007 році з метою "просування прав людини та демократії в Україні".
"Центр зайняв позицію щодо зміцнення українського громадянського суспільства та тиску на владу, щоб вони перетворили Україну на повноцінну демократію, в правову державу", – заявили в комітеті.

Меморіал
Правозахисна організація "Меморіал" була створена в 1987 році з метою зберегти пам'ять про жертв комуністичного режиму.
Також у прес-релізі комітету згадується робота "Меморіалу" під час чеченських воєн.
"Меморіал" збирав та перевіряв інформацію про зловживання та військові злочини, скоєні російськими та проросійськими силами щодо цивільного населення. У 2009 році через цю роботу було вбито голову чеченської філії "Меморіалу" Наталію Естемірову", – нагадали в комітеті.

У грудні 2021 року суд у Росії ухвалили рішення про примусову ліквідацію "Меморіалу" та його закриття.
Олесь Біляцький
Він був одним з ініціаторів демократичного руху, що виник у Білорусі в середині 1980-х років.
Також 1996 року Біляцький заснував організацію "Весна" у відповідь на спірні поправки до конституції.
"Влада неодноразово намагалася змусити Алеся Біляцького замовчати. Він знаходився в ув'язненні з 2011 по 2014 рік. Після масштабних демонстрацій проти режиму у 2020 році його знову заарештували. Він, як і раніше, перебуває під вартою без суду", – написали в комітеті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.