Кулеба розповів про країни ЄС, які були проти кандидатства України

Кулеба розповів про країни ЄС, які були проти кандидатства України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів про «євроскептиків» та про те, як їх переконували підтримати статус кандидата в члени Євросоюзу для України.
В етері всеукраїнського телемарафону в четвер, 23 червня, глава МЗС прокоментував надання статусу кандидата Україні та заявив, що чотири місяці тому в нашої країни «не було навіть європейської перспективи», а ще тиждень тому «все було доволі хитко, але додавили, докрутили переконали».
"Список скептиків був добре відомий давно: це були і Нідерланди, і Данія, Швеція, Португалія — у них були певні бачення. Німеччина була в цьому таборі… Дуже важливу роль [в наданні статусу кандидата] відіграв президент Франції Еммануель Макрон. Це рішення ухвалено саме під час головування Франції. Була принципова позиція — зробити це саме зараз", — зазначив Кулеба.

За словами міністра, переломним моментом став візит у Київ чотирьох європейських лідерів — президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єр-міністра Італії Маріо Драґі та президента Румунії Клауса Йоганніса, а також їхня розмова з президентом Володимиром Зеленським.
"У п'ятницю, наступного дня, вже було опубліковано позицію Єврокомісії [рекомендація надати Україні статус кандидата], але в четвер, на момент візиту чотирьох європейських лідерів, ще остаточної версії документа не було. Це був дуже тендітний, тонкий процес, але все вдалося", – підсумував Кулеба.

Лідери ЄС на саміті Європейської ради 23 червня підтримали надання статусу кандидата у члени ЄС Україні та Молдові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.