Bloomberg дізнався про вимоги Туреччини щодо зняття вето на розширення НАТО

Bloomberg дізнався про вимоги Туреччини щодо зняття вето на розширення НАТО

В обмін на згоду на вступ до НАТО Фінляндії та Швеції Туреччина хоче осудження ними усіх курдських організації та знаття обмежень на продаж озброєнь. Про це йдеться в матеріалах Bloomberg з посиланням на анонімні розмови із трьома високопоставленими турецькими урядовцями.
Зокрема, Анкара наполягає на тому, щоб будь-які нові кандидати на членство в НАТО визнали її стурбованість курдськими збройними формуваннями – як всередині Туреччини, так і в Сирії та Іраку.
Справа в тому, що хоча члени НАТО визнають терористами Робочу партію Курдистану, відношення до їх сирійського відділення YPG геть інше – дехто навіть надавав їм зброю для боротьби проти Ісламської держави.
Саме тому Туреччина вимагає від Швеції та Фінляндії публічно засудити не лише Робочу партію Курдистану, а й інші курдські організації.
Туреччина також хоче, щоб Швеція та Фінляндія скасували обмеження на продаж озброєнь, які вони наклали у 2019 році у відповідь на вторгнення у Сирію.
Як зазначається, хоча обсяги торгівлі зброєю між Туреччиною та Фінляндією та Швецією є незначними, для Анкари це важливо, щоб вимагати зняття подібних обмежень з боку США.
Зокрема, Туреччина сподівається повернутися до угоди із США про закупівлю винищувачів F-35, від участі в якій її заборонили після того, як вона купила у Росії системи протиракетної оборони С-400.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.