Росія зупиняє подачу електроенергії до Фінляндії

Росія зупиняє подачу електроенергії до Фінляндії

RAO Nordic, дочірня компанія російської енергетичної компанії "Интер РАО", повідомила, що з 14 травня не постачатиме електрику до Фінляндії. Про це йдеться на сайті компанії RAO Nordic.
"На жаль, ми змушені зазначити, що за обсяги, які були продані на біржі Nord Pool з 6 травня, кошти ще не надійшли на наш банківський рахунок. Ця ситуація є винятковою і сталася вперше за понад двадцять років нашої торгової історії. Ми сподіваємося, що ситуація незабаром вирішиться, і торгівля електроенергією з Росією відновиться", – йдеться в офіційному повідомленні RAO Nordic.

За інформацією компанії Fingrid, яка контролює електромережі Фінляндії, цей крок не створить загрозу для фінського ринку електроенергії, тому що електроенергія з Росії становить близько 10% загального споживання електроенергії Фінляндією.
Цього тижня президент і прем’єр Фінляндії виступили за невідкладне подання заявки на вступ до НАТО. Очікується, що Гельсінкі подадуть заявку на приєднання до Альянсу найближчим часом.
В той час Кремль заявив, що це загрожуватиме Росії, та пообіцяв кроки у відповідь.
У Фінляндії побоюються, що "помста Росії" може стосуватися і сфери енергетики. За даними ЗМІ, фінським політикам повідомили про можливість припинення газопостачання з Росії у травні.
Тим часом, у березні Фінляндія скоротила імпорт російської нафти на 70%.
Крім того, як повідомлялося раніше, фінські енергетичні компанії відмовляються постачати електрику дата-центру "Яндекс".

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.