Як правильно пити віскі
Ірландія і Шотландія вже понад століття борються за авторство цього улюбленого напою в усьому світі.
Перші відстоюють, що на початку 14 століття його курили місцеві монахи. Існує також легенда про св. Патріка, покровителя Ірландії, який приніс людям знання про "святу воду".
Шотландці кажуть, що християнські місіонери ділилися з ними своїми знаннями про виробництво віскі, приймаючи інформацію про виробництво вина від хрестоносців. Шотландці замінили виноград ячменем і зробили свій власний, назвавши його uisge beatha, або «вода життя». Потім його стали називати «віскі».
Вибір алкогольних напоїв сьогодні різноманітний: на полицях магазинів величезна кількість різних віскі. Купити найкращі сорти легше простого. Але з чим же п'ють віскі і чим закушують цей напій? По-перше, вам потрібно зрозуміти основи культури вживання віскі. Перший спосіб – пити його нерозбавленим, смакуючи кожен нюанс.
Чи п'ють віскі з льодом?
Віскі вживають як в денний час так і у вечірній час. Знавці рекомендують: варто створити потрібну атмосферу, пом'якшити освітлення, покликати друзів, взаємодія з якими дає теплоту і спокій. Бездоганний план, для того, щоб отримати задоволення від напою:
Його варто пити трохи охолодженим.
Склянки заповнюють максимум на третину. Одна порція – приблизно 50 грамів.
Охолоджену пляшку подають, обернувши рушником. Напій розливає господар будинку. Також на стіл подають лід, колу, содову – гості можуть мати різні уподобання.
Під час дегустації кількох сортів віскі, після кожної проби потрібно полоскати рот мінеральною водою.
У Шотландії є правило п'яти S – від англійських слів «милуватися», «вдихати (відчувати аромат)», «смакувати», «зробити ковток», «розбавити». Це, по суті, і є інструкція як правильно пити віскі.
Чи потрібно додавати колу в напій?
Тут головне – співвідношення. За класичним рецептом, необхідно поєднувати рівну кількість інгредієнтів. Склад потрібно розширити 2-3 кубиками льоду, можливо покласти листок м'яти, заздалегідь зім'яти його. Бездоганний напій готовий!
Спочатку потрібно кинути на дно лід, далі налити віскі, а вже тоді додавати колу. Кола повинна бути добре охолодженою, а також щойно відкритою.
Віскі з содовою
Що ж таке содова? Це мінеральна вода з харчовою содою і лимонною кислотою. Пропорції повинні бути наступними: 60 мл віскі і 30 мл води. Кладемо на дно часточку лимона, кидаємо лід, вливаємо віскі і холодну содову і напій готовий.
Чим закушують віскі?
Професіонали кажуть, що до цього напою не потрібна закуска. Але у нас прийнято до будь-якого алкоголю подавати щось в добавку, тому у випадку з віскі буде доречно запропонувати такі закуски: сир, невеликі бутерброди, горішки, шоколадні цукерки. Гауда, пармезан, чеддер – найбільш підходящі сорти сиру. Апельсини та грейпфрути подавати не радять, тому що вони перебивають смак напою. Також можна в якості закуски запропонувати морепродукти та рибу, або ж баранину чи яловичину. Келихи для віскі – класичні тумблери або хайболи з товстим скляним дном.
Віскі – прекрасний напій, яким потрібно насолоджуватися в приємній компанії.