У ЗСУ пригрозили кримінальними справами за поширення фейків щодо мобілізації

У ЗСУ пригрозили кримінальними справами за поширення фейків щодо мобілізації

В ЗСУ пригрозили кримінальною відповідальністю за поширення фейків щодо мобілізації. Адже неправдива інформація підриває довіру суспільства до державних інституцій та Сил оборони України.
Про це повідомляють Сухопутні війська України.
За словами військових, попри широку інформаційно-просвітницьку кампанію, яку проводить держава в частині роз’яснення мобілізаційних заходів, почастішали випадки поширення викривленої та не перевіреної інформації, яка спрямована на підбурювання та розхитування суспільно-політичної обстановки всередині країни.
А також це призводить до нагнітання соціальних настроїв серед населення та, як наслідок, зриву мобілізації громадян України до лав Сил оборони України.
В ЗСУ нагадали, що в Україні заборонені:
будь-які викривлення та маніпулятивні тлумачення вимог відносно мобілізаційних заходів; поширення неправдивої інформації, спрямованої на підрив безпекових заходів держави; надання будь-яких оцінювальних суджень без чіткої їх аргументації та достовірних фактів та їх поширення через різноманітні канали (особливо Інтернет-медіа) з корисливою метою.

Адже всі вищеназвані дії, за словами військових, слугують лише одній єдиній меті – підривати довіру суспільства до державних інституцій та Сил оборони України в цілому.
"Зазначимо, що законом України від 8 квітня 2014 року № 1183-VII “Про внесення змін до Кримінального кодексу України”. Розділ 1 Особливої частини “Злочини проти основ національної безпеки України” доповнений статтею 114-1 “Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань", – додали в Сухопутних військах.

Зауважимо, що відповідно до даного закону, компетентні органи можуть порушувати відносно таких осіб кримінальні провадження задля захисту законної діяльності Сил оборони України та безпеки громадян, що є найважливішим завданням всіх складових сектору безпеки та оборони України.
"Спекулятивні дії в інформаційному просторі, які полягають у прямих звинуваченнях начебто не законних дій представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки будуть перевіряти правоохоронні органи в межах їх повноважень та компетенцій", – підсумували військові.

В той же час, в Сухопутних військах наголосили, що всі наявні порушення з боку самих ТЦК та СП не залишаються без належної оцінки та контролю з боку командування Сухопутних військ. Кожному випадку надається належна правова оцінка з усіма санкціями, які передбачає чинне законодавство України.
Мобілізація в Україні
Нагадаємо, минулого тижня ТЦК провели відразу кілька рейдів у Львові, Дніпрі, Житомирі та Хмельницькому. Зокрема у Києві 11 жовтня працівники ТЦК здійснили перевірку фанатів гурту "Океан Ельзи" після їхнього концерту біля Палацу спорту.
У Верховній Раді заявляли, що такі перевірки не становлять загрози. Навпаки, вони мають відбуватися на регулярній основі.
Раніше повiдомлялось, що народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко заявив, що рейди ТЦК в Україні, ймовірно, пов'язані із зверненнями бойових командирів щодо поповнення підрозділів, і такі заходи є необхідними.
Він зазначив, що військові командири звертаються до військкоматів через потребу в доукомплектуванні підрозділів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.