У Мінсоцполітики анонсували пенсійну реформу: що хочуть змінити

У Мінсоцполітики анонсували пенсійну реформу: що хочуть змінити

Міністерство соціальної політики України пропонує ухвалити пенсійну реформу та сподівається, що це станеться до липня 2025 року.
Про це повідомляє пресслужба міністерства.
У презентації "Соціального порталу" взяла участь міністр соціальної політики Оксана Жолнович.
"Під час заходу було оголошено про впровадження змін у пенсійному забезпеченні, які набудуть чинності з липня наступного року", – йдеться в повідомленні.

За даними пресслужби, нове пенсійне законодавство об’єднує три ключові компоненти: солідарну пенсію, накопичувальну пенсію та добровільні пенсійні накопичення.
"Поєднання солідарної та накопичувальної систем дозволить забезпечити заміщення 60% заробітку особи протягом її життя, що сприятиме підвищенню фінансової стабільності громадян після виходу на пенсію", – йдеться в повідомлені.

Раніше Жолнович заявила, що Мінсоцполітики розробило законопроєкт про професійну накопичувальну пенсійну систему, яка може запрацювати з 2026 року.
Спроби запровадити накопичувальну пенсію
Нагадаємо, спроби реформувати солідарну пенсійну систему та запровадити накопичувальну пенсію періодично фіксуються в Україні принаймні з початку 2000-х років. Водночас жодна з них не була успішною.
Найбільш значною зміною в системі було підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років у 2010-х роках та поступове збільшення мінімального страхового стажу для виходу на пенсію у 60 років до 35 років.
Основною причиною невдалих спроб запровадити накопичувальну пенсію є відсутність в Україні фондового ринку та інструментів, які б дозволили принаймні зберегти пенсійні накопичення від інфляції.
Останньою спробою провести пенсійну реформу став законопроєкт лідерів партії "Слуга народу", внесений навесні 2023 року. Цей проєкт провалився в Раді у квітні 2024 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.