У МЗС пояснили, чи доведеться українцям платити за в’їзд до ЄС з листопада

У МЗС пояснили, чи доведеться українцям платити за в’їзд до ЄС з листопада

Починаючи із листопада для українців зміняться умови короткострокових поїздок до країн Євросоюзу.
Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України (МЗС).
З 10 листопада 2024 року в Європейському Союзі почне працювати нова автоматизована система Entry Exit System (EES), яка реєструватиме короткострокові поїздки громадян третіх країн, включаючи Україну.
У Міністерстві закордонних справ наголошують, що цей етап не передбачає жодних додаткових зборів або ускладнень для українців при в'їзді. Порядок в’їзду до країн-членів ЄС та Шенгенської зони для українців залишається таким, як і раніше.
Система фіксуватиме дані паспорта, дати та місця в'їзду і виїзду, а також зображення обличчя та відбитки пальців. Штампи в паспортах більше не ставитимуться – уся інформація буде зберігатися автоматично в системі. Система також фіксуватиме, якщо людині відмовили у в’їзді.
Для зручності на кордонах планується встановлення терміналів самообслуговування для збору біометричних даних. EES також замінить Шенгенський калькулятор, надаючи онлайн-сервіс для відстеження днів перебування в Шенгенській зоні.
Зазначається, що запуск системи є підготовчим етапом до впровадження електронних дозволів на в'їзд до ЄС (ETIAS), які планується ввести у першій половині 2025 року.
У МЗС нагадують, що система буде діяти у таких державах як Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія. Тобто у всіх державах-членах ЄС, крім Кіпру та Ірландії, які не є членами Шенгенської зони, а також у чотирьох країнах Шенгенської зони, які не є членами ЄС (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія).
Раніше повiдомлялось, що власники домашніх тварин, які планують виїхати до однієї з країн ЄС, тепер зобов'язані провести тестування на наявність антитіл до сказу. Тест має бути проведений в акредитованій лабораторії ЄС не раніше ніж через 30 днів після вакцинації і не пізніше ніж за 90 днів до поїздки. Крім того, для ввезення тварин необхідно мати ветеринарний паспорт, що відповідає стандартам ЄС, та підтвердження мікрочипа або татуювання для ідентифікації. Нововведення спрямовані на підвищення біобезпеки та захист здоров'я тварин в Євросоюзі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.