Нацбанк знову не змінив облікову ставку. До чого це призведе

Нацбанк знову не змінив облікову ставку. До чого це призведе

Сьогодні, у четвер 19 вересня, відбулося шосте цього року засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики, на якому було ухвалено рішення залишити облікову ставку НБУ незмінною на рівні 13% річних.
Про це на пресконференції керівництва НБУ оголосив голова Національного банку України Андрій Пишний.
Ставка 13% діє з 14 червня 2024 року.
На думку керівництва Нацбанку, це рішення сприятиме поступовому поверненню інфляції до мети 5% у наступні роки та підтримає стійкість валютного ринку.

Зазначається, що у серпні споживча інфляція зросла до 7,5%. Зростання споживчих цін зумовлене впливом цьогорічних врожаїв, які гірші за тогорічні, збільшенням витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію та оплату праці, а також ослабленням гривні в попередні місяці.
Водночас у НБУ вважають, що наступного року інфляція сповільниться.
Саме з огляду на баланс ризиків та необхідність повернення інфляції до цільового показника 5% протягом наступних років та забезпечення стабільності валютного ринку правління НБУ та ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13%.
Водночас правління НБУ ухвалило рішення щодо модифікації параметрів інших інструментів та операцій монетарної політики. З 20 вересня 2024 року знижуються ставки за тримісячними депозитними сертифікатами з 16 до 15,5%.
Крім того, ставка за кредитами рефінансування знижується з 17% до 16%, а максимальний термін таких кредитів обмежується 14 днями. Крім того, з 11 жовтня 2024 року НБУ підвищує нормативи обов'язкового резервування на 5 п.п. (крім нормативів для строкових вкладів фізосіб у гривні строком на 93 календарні дні та більше). З цієї ж дати НБУ збільшить до 60% частину обов'язкових резервів, які банки можуть покривати за рахунок бенчмарк-ОВДП.
До чого це призведе
Знижуючи ставку за тримісячними депосертифікатами, Нацбанк стимулює банки й надалі знижувати відсоткові ставки за депозитами для населення. Якщо пригадати, що у першому читанні прийнято рішення про збільшення військового збору (в т.ч. і за відсотками від депозитів) з 1,5% до 5%, це означає, що вклади у національній валюті стають невигідними. Усіх м'яко стимулюють перевкладатися в облігації держпозики, за якими нині немає ні податків, ні військового збору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.