ЄС з настанням холодів підтримає Україну імпортом електроенергії

ЄС з настанням холодів підтримає Україну імпортом електроенергії

ЄС з настанням холодів підтримуватиме Україну імпортом електроенергії, а також проінвестує розвиток малої генерації, щоб стабілізувати систему і зробити її менш вразливою перед російськими обстрілами.
Про це оголосила на брифінгу президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
Вона оголосила план енергетичної допомоги ЄС для України за трьома напрямками, перший з яких – ремонт пошкоджених російськими обстрілами об’єктів. Допомога Євросоюзу допоможе відновити об’єкти генерації, що забезпечують близько 15% потреб України.
Другий напрямок допомоги – підтримка української енергосистеми імпортом з ЄС та розвиток децентралізованої мережі.

Наявними лініями з Євросоюзу до України можна буде імпортувати 2 ГВт, що покриває 12% потреб на зиму. Це зможе компенсувати обсяги, співставні з тими, що до повномасштабної війни забезпечувала окупована Запорізька АЕС.
Відновленням пошкоджених об’єктів та імпортом вийде забезпечити приблизно 25% потреби на зиму.
Третій напрямок підтримки ЄС – допомога зі стабілізації української енергосистеми, що передбачає підтримку розвитку децентралізованої мережі та малої генерації, яка буде – на відміну від великих електростанцій – менш вразливою до російських ударів.
Одночасно таким чином Україна ставатиме більш енергонезалежною і буде впроваджувати більш сучасні "зелені" технології.
На усі ці заходи Євросоюз виділяє 160 млн євро, більша частку яких – 100 млн – кошти з доходів від заморожених російських активів.
Посол ЄС в Україні Катаріна Матернова розповіла, що для підтримки побитої обстрілами української енергосистеми цієї зими ЄС планує збільшити експорт електроенергії в Україну, а також готує постачання енергообладнання.
За її оцінками, Україну чекає непроста зима, але ситуація не буде катастрофічною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.