Проєкт з постачання польської електроенергії до України фактично “заморожений” – ЗМІ

Проєкт з постачання польської електроенергії до України фактично “заморожений” – ЗМІ

Проєкт з виробництва електроенергії Польщею для України на сьогодні так і не почали реалізовувати, він перебуває практично у замороженому стані. Про це повідомило джерело, знайоме з ситуацією.
"За цим проектом немає нічого нового, окрім заяв, які були зроблені польською стороною ще влітку", – сказав співрозмовник.

Про можливість виробляти електроенергію для України на польських ТЕС заявив у липні прем'єр Польщі Дональд Туск.

Ідея полягала у будівництві другої лінії електропередачі Жешув (Польща) – Хмельницька АЕС, що дозволило б у перспективі збільшити пропускну спроможність для імпорту вдвічі – до 1,6 ГВт. Але при цьому Польща хотіла, щоб Єврокомісія скасувала для виробництва електроенергії з використанням вугілля податок на викиди CO2.
Поки що ідея майже не має шансів на реалізацію, зазначив співрозмовник видання.
"І технічно (з огляду на необхідність будівництва нової лінії – ред.), і політично вона мало реалізується", – сказав співрозмовник.

Він вважає, що навряд чи варто очікувати, що ЄК піде назустріч Польщі та скасує податок на шкідливі викиди. До того ж для цільових поставок електроенергії потрібно буде змінювати правила доступу до міждержавного перетину.
"Доступ надається за конкурсом, а в даному випадку треба буде надавати постійний доступ без будь-якого конкурсу", – зазначив співрозмовник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.