Азербайджан подав заявку на вступ до БРІКС

Азербайджан подав заявку на вступ до БРІКС

Азербайджан подав офіційну заявку на вступ до організації БРІКС, співзасновницею якої була Росія, що цьогоріч також головує в ній. Про це пише азербайджанське видання Report із посиланням на прессекретаря МЗС Азербайджану Айхана Гаджізаде.
Зазначимо, що про намір вступити в БРІКС Азербайджан оголосив ще в липні в межах саміту Шанхайської організації співробітництва. Тоді там прийняли декларацію "про встановлення стратегічного партнерства між Азербайджанською Республікою та Китайською Народною Республікою".

Відповідно до одного з пунктів документа Баку виявив бажання вступити до організації, а китайська сторона привітала участь Азербайджану у співпраці БРІКС.
Нагадаємо, БРІКС — міжнародна організація заснована у 2009 році в Єкатеринбурзі чотирма найбільшими за площею та населенням країнами, що розвиваються: Бразилією, Росією, Індією, Китаєм. Роком пізніше до них приєдналася Південна Африка.
На 15-му саміті до БРІКС запросили Аргентину, Ефіопію, Єгипет, Іран, ОАЕ та Саудівську Аравію. Після приходу до влади в Аргентині Хав’єра Мілея ця країна відхилила запрошення. Саудівська Аравія не приєдналася до блоку, хоча заявила, що розглядає це питання.
Країни БРІКС вважаються головним геополітичним суперником "Великої сімки" — провідних розвинутих економік світу: США, Японії, Німеччини, Великої Британії, Франції, Італії та Канади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.