Український омбудсмен пояснив небезпеку відвідування Білорусі під час війни

Український омбудсмен пояснив небезпеку відвідування Білорусі під час війни

Відвідування Білорусі громадянами України може бути небезпечним через низку факторів. Особливо вагомою причиною не їхати у сусідню країну є т. зв. фільтраційні заходи.
Про це говорить повідомлення українського омбудсмена Дмитра Лубінця в Telegram.
Як зазначає омбудсмен, після прибуття громадяни України будуть піддані фільтраційним заходам: опитуванням про мету приїзду, особисті дані політичні погляди та інше.
Особисті телефони вилучаються для більш поглибленого аналізу – їх підключають до спеціалізованого криміналістичного софту для того щоб вилучити інформацію з Telegram, Signal, What's Up та інших месенджерів.
"Навіть видалені діалоги чи окремі повідомлення відновлюються, на цьому етапі є ризик бути затриманим і нести за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі", – зауважує Лубінець.

За наявності інформування чи передачі даних, що для білоруської влади є чутливими, трапляються випадки депортації з країни, чи звинувачення які тягнуть за собою кримінальну відповідальність за статтею про екстремізм. Громадяни України на території Білорусі, як і у Російській Федерації, піддаються прискіпливі увазі з боку спеціальних служб та поліції.
"На території Білорусі діє консульський відділ посольства України в республіці Білорусь до якого можуть звернутися громадяни України телефон +375172831989", – зауважив український омбудсмен.

Небезпека перебування в Білорусі
Нагадаємо, в Білорусі діє жорсткий режим самопроголошеного диктатора Олександра Лукашенко. Він усіляко сприяє диктатору Володимиру Путіну у його планах щодо захоплення українських території та депортації українського населення з окупованих територій.
Нагадаємо, Лубінець заявляв, що українська влада має підтвердження того, що територією Білорусі за участі влади цієї країни відбувалося примусове переміщення українських дітей і військовополонених.
Варто зауважити, що ті, хто потрапив під приціл режиму Лукашенка, часто опиняються за ґратами за статтею "екстремізм". Втім, полюють білоруські силовики і на закордонних журналістів. Так, у неволю потрапив польський журналіст Анджей Почобут, якого вже декілька років утримують у колонії. Зокрема й за це Білорусь отримала чимало додаткових санкцій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.