Українські біженці у Литві: на яку підтримку можуть розраховувати

Українські біженці у Литві: на яку підтримку можуть розраховувати

Уряд Литви продовжує фінансувати підтримку українських біженців. На соціальні виплати для українців виділили 9 млн євро.
На яку допомогу можуть розраховувати українці у цій країні, розповiдає Міністерство соціального захисту та праці Литви.
Кошти підуть на виплати та підтримку оренди житла
Днями уряд Литви виділив Міністерству соціального захисту та праці 8,7 млн. ​​євро на допомогу українцям, а Міністерству охорони здоров'я – майже 10 тис. євро, повідомляє lrt.lt.
Зазначається, що гроші спрямують на дитячі виплати, соціальну допомогу школярам, ​​соціальні виплати, часткове покриття витрат на опалення та воду, на підтримку оренди житла.
Загалом на допомогу українцям Литва виділила з держбюджету понад 114 млн євро. У 2022 році на підтримку було витрачено 34,5 млн євро.
Українці з тимчасовим захистом у Литві отримують доступ до ринку праці. Працевлаштовані платять податки у бюджет країни. Минулого року українці створили близько 1% ВВП Литви. До березня 2023 року українці, які знайшли прихисток у Литві, сплатили до бюджету цієї країни 60 млн євро податків.

На яку соціальну підтримку можуть розраховувати біженці у Литві
Після отримання дозволу на тимчасове проживання у Литві у зв'язку із тимчасовим захистом, українські біженці мають право на:
виплати для дітей; безкоштовне харчування учнів та допомога у придбанні шкільного приладдя; компенсацію частини оренди житла; соціальні пенсії за віком, у зв'язку зі втратою працездатності; соціальну допомогу; компенсацію за опалення, питну воду і гарячу воду; одноразову виплата після поселення; 6 місяців компенсації для догляду за дитиною дошкільного віку; відшкодування частини орендної плати (розмір залежить від муніципалітету); допомога на випадок втрати родичів (допомога на поховання).
Зокрема, соціальна допомога виплачується, якщо дохід на одну людину складає менше 193,6 євро на місяць.
Компенсація витрат на опалення надається, коли суми у платіжках перевищують 10% різниці між доходом та 2 сумами доходу з державного забезпечення (352 євро) на кожного члена сім'ї або 3 сумами ДДЗ на одну особу, що проживає. Дохід з державного забезпечення складає 176 євро.
Компенсацію витрат на гарячу воду можна отримати, якщо рахунки перевищують 5% сімейного або особистого доходу. У випадку з питною водою – це 2% від доходу.
Згідно з інформацією helpua.lt, при оренді житла можна отримати одноразову допомогу на придбання речей першої необхідності (гроші можна використати і на сплату застави).
для 1-2 людей – 516 євро; для сім'ї з 3-4 людей – 774 євро; для сім'ї з 5-6 людей – 903 євро; для сім'ї з 7 і більше людей – 1032 євро.
Для отримання соціальної допомоги треба звертатися до органів місцевого самоврядування. Контакти можна знайти тут.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.